Historie

Danske riger og lande 1523-2012

Interaktivt kort (kør pilen frem og tilbage på slideren), der viser Danmarks historiske udstrækning fra Kalmarunionens opløsning i 1523 og frem til 2012. Hjemmesiden er udarbejdet af historikere og arkæologer fra Aarhus Universitet.

Danskernes Akademi

Korte videofilm med forskellige historiske emner. Produceret af DR i samarbejde med forskere fra universiteter og videnscentre.

Historisk Atlas

Interaktiv danmarkskort over udvalgte dele af den danske kulturarv, primært fra den syddanske region og Storstrømsområdet. Historisk Atlas er et projekt under Kultursstyrelsen.

Khan Academy

Videosamtaler om historiske emner på engelsk. Samtalerne er produceret af historikere.

Nationalmuseet

Under ‘Historisk viden’ giver Nationalmuseet en kort præsentation af både danmarks- og verdenshistorien.

Quizzer

Tag en historiequiz og test din viden. Hjemmesiden er udarbejdet af historikere og arkæologer fra Aarhus Universitet.

The Victorian Web

Tematiske indfaldsvinkler til viktoriatiden. Administreret og ‘peer-reviewed’ af blandt andre Georg P. Landow, professor i engelsk og kunsthistorie ved Brown University i USA.

Videnskab.dk

Artikler om forskning i historie.

Opslagsværker

Danmarks kirker

Læs om danske kirker i Nationalmuseets udgivelse Danmarks kirker.

Danmarks oldtid

Læs om stenalderen, bronzealderen, ældre eller yngre jernalder i Gyldendals Danmarks Oldtid. Under de enkelte perioder er der litteraturhenvisninger.

Danmarkshistorien

Slå en periode op i Gyldendals og Politikens Danmarkshistorie. Under de enkelte perioder er der en litteraturvejledning.

Kildesamlinger

Danmark

Bonanza

Danmarks Radios arkiv for digitaliserede tv- og radioprogrammer. Se blandt andet emneindgangene ‘Danmarkshistorier’, ‘Portrætter’, ‘Begivenheder’ og ‘Hverdagshistorier’. Der er også mulighed for fritekstsøgning – som for eksempel ‘Blekingegadebanden’ – på tværs af emnerne.

Daells Varehus

Det Kongelige Bibliotek har skannet Daells Varehus’ reklamekataloger fra 1911 til 1998.

Danmarkshistorien.dk

Kernen er en samlet fremstilling af Danmarks historie fra oldtiden og frem til i dag, samt en database med historiske kilder, leksikonartikler og temaer. Hjemmesiden er udarbejdet af historikere og arkæologer fra Aarhus Universitet.

Dansk Kvindehistorie: Kvindekilder 1850-1985

Kvinfo fortæller på denne hjemmeside om kvinders liv og kamp for ligestilling i Danmark gennem mere end 100 år. Alle artiklerne har links til originale historiske kilder. Du kan for eksempel dykke ned i avisartikler, kronikker, uddrag af folketingsdebatter, love, fotografier, erindringsklip, statistikker og breve, der belyser emnerne.

Danske taler

I temaet om “Danske Taler” kan du finde både danske statsministres og regenters nytårstaler. Danmarkshistorien.dk er en hjemmeside, der er udarbejdet af historikere og arkæologer fra Aarhus Universitet.

Illustreret Tidende

Digitalisering af Illustreret Tidende fra 1859 til 1924 med nyheder, aktuelle oplysninger, litterært stof og underholdning.

Kalkmalerier.dk

Digital base med danske kalkmalerier. Forskningsprojekt under Institut for Historie på Københavns Universitet.

Partiprogrammer

Det Kongelige Bibliotek har skannet partiprogrammer fra danske partier gennem tiderne.

Statistisk årbog

Statistiske oplysninger fra 1896 til i dag. Se eksempelvis hvor mange danskere, der udvandrede til USA i 1911 i Statistisk Årbog 1912. HUSK at slå op i dén statistiske årbog, der er udgivet året efter det årstal, du søger oplysninger om.

Europa

European Film Gateway

Adgang til den europæiske filmarv. Siden er en del af www.europeana.eu, der er et europæisk digitaliseringsprojekt, hvor europæiske biblioteker, arkiver og museer samarbejder.

EU Screen

Adgang til europæiske arkivers tv-optagelser fra det 20. århundrede. Man kan søge på emne, filmgenre og sprog. Siden er en del af www.europeana.eu, der er et europæisk digitaliseringsprojekt, hvor europæiske biblioteker, arkiver og museer samarbejder.

Eurodocs

Linksamling til primært vesteuropæiske historiske kilder. Linksamlingen bliver administreret af Brigham Young University i USA.

Europeana 1914-1918

Kildemateriale fra 1. verdenskrig digitaliseret på initiativ af University of Oxford. Siden er en del af www.europeana.eu, der er et europæisk digitaliseringsprojekt, hvor europæiske biblioteker, arkiver og museer samarbejder.

Europeana 1989

Kildemateriale i form af billeder, historier, videoer og lydoptagelser, der har relation til jerntæppets fald i Central- og Østeuropa i 1989. Siden er en del af www.europeana.eu, der er et europæisk digitaliseringsprojekt, hvor europæiske biblioteker, arkiver og museer samarbejder.

Folkedrab

Artikler og litteraturhenvisninger om 8 forskellige folkedrab, samt kildemateriale derfra. Er produceret af Dansk Institut for Internationale Studier.

Primary Sources

Primærkilder fra Tudortidens England (1500-tallet).

Hele verden

AMDOCS: Documents for the Study of American History

Kilder til USA’s historie fra 1400-tallet til i dag.

American History. From Revolution to Reconstruction and beyond

USA’s historie fra kolonitiden til idag. Deriblandt artikler, kilder og præsidenttaler. Produceret af Groningen universitet i Holland.

The Avalon Project

Historiske juridiske dokumenter fra år 450 f. Kr. til i dag. Hovedvægt på amerikansk retshistorie. Siden administreres af Yale Law School i New Haven.

Library of Congress. Digital Collection

Historiske dokumenter fra USA’s historie, deriblandt fotos og aviser. Samlingen er digitaliseret af Library of Congress.

Historical Text Archive

Digitale kilder fra hele verden fra 1700-tallet til i dag. Produceret af Donald Mabry, historieprofessor fra Mississippi State University i USA.

Internet History Sourcebooks

Digitaliserede kilder fra hele verden fra antikken til det 21. århundrede. Webstedet administreres af Fordham University, New York.

Online Documents

The Harry S. Truman Library and Museum har samlet kilder fra udvalgte begivenheder i USA’s historie, såsom Koreakrigen.

STX – En bred uddannelse

Bliv klogere på STX og studieretningerne

Læs mere om STX

HF – Den korte vej videre

Lær mere om den 2-årige gymnasiale uddannelse

Læs mere om HF

Helt ærligt –
noget særligt.

Her starter de bedste år af dit liv.
Og det er uanset, om du vælger en
HF eller en studentereksamen.

Læs mere om MG