Fysik

I fysik beskæftiger vi os med menneskers forsøg på at udvikle beskrivelser og forklaringer af fænomener og processer i naturen. Ved hjælp af naturvidenskaben udvikles teknologier, der letter og beriger vores hverdag.

I fysik lærer du at arbejde systematisk med at undersøge små områder ved de verden, vi lever i – gennem eksperimenter og teoretiske beregninger. Du lærer at beskrive fysiske sammenhænge med symbolsprog, som gør dig i stand til at lave beregninger af forskellige systemer.

Evnen til at tænke abstrakt og til at håndtere formler, enheder og symboler vil hjælpe dig i din videre uddannelse – uanset valg af studium. Det vil især være gavnligt, hvis du vil uddanne dig inden for tekniske fag og inden for sundhedsvidenskabelige fag som sygeplejerske, farmaceut etc.

Energi skal der til

I alt, hvad vi laver i vores daglige liv, omsætter vi energi. Vi omsætter energi, når vi trækker vejret, når vi sover, arbejder og spiller fodbold. Vi omsætter energi, når vi kører bil, når vi bruger computeren, laver mad og spiller musik.

I takt med at verdens befolkningstal stiger, stiger behovet for energi også, men vores Jord betaler prisen, og vi skal til at være opmærksomme på vores adfærd.

I fysik skal du lære om hvor energien kommer fra, hvordan den bliver produceret og om hvordan den bliver omsat. Hvor meget energi kræver det egentlig at gøre de ting, du gør i din dagligdag?

Lys

Synligt lys er en del af det elektromagnetiske spektrum af stråler, vi omgives af hver dag. Lys er forudsætningen for livet her på jorden. Uden solens lys ville planterne ikke gro, og vi ville leve i en kold og mørk verden.

Lys er et fascinerende fysisk fænomen, som vi ser det i regnbuer, i lysshows til koncerter og i ildens dragende flammer.

I fysik skal du lære om hvad lys er, hvordan man kan beskrive lys som bølger og som partikler. Du skal lære om lysets egenskaber og lave eksperimenter med lys og farver.

Lyd

Vi tænker ikke over det, men vores hverdag er omgivet af lyde. Lyde fra os selv, fra biler, fra computere, fra klaveret og guitaren og fra musik i ørene.

Men hvordan kommer lyden egentlig fra afsender til modtager? Hvordan laver vi musik med musikinstrumenter som guitaren, klaveret og tværfløjten?

I fysik skal du lære, hvordan lyd kan beskrives som bølger i luften. Du skal lære om toner og klang i guitaren og i stemmen – og selv eksperimentere med lyd og måle lydens hastighed.

Verdensbilleder

Jorden er en del af solsystemet. Solsystemet er en del af galaksen Mælkevejen. Mælkevejen er en del af den Lokale galaksehob. Den Lokale galaksehob er en del af Virgo hoben. Virgo hoben er en del af…

‘I gamle dage’ troede man, at Jorden var verdens og universets centrum. Dette tror vi ikke længere på, men hvordan ved man egentlig noget om, hvordan universet ser ud, om hvor gammelt universet er, og at universet udvider sig?

I fysik skal vi se på, hvordan menneskers forståelse af universet har ændret sig fra de historiske verdensbilleder til det, vi har i dag.

Undervisere

 

Ask Kjær Overgaard
Jørgen Friis Kjeld
Mona Robenhagen Jensen
Poul Melchoir Nielsen
Johannes Eriksen

je@mail-mg.dk

 

Tilbage til fagoversigt

STX – En bred uddannelse

Bliv klogere på STX og studieretningerne

Læs mere om STX

HF – Den korte vej videre

Lær mere om den 2-årige gymnasiale uddannelse

Læs mere om HF

Helt ærligt –
noget særligt.

Her starter de bedste år af dit liv.
Og det er uanset, om du vælger en
HF eller en studentereksamen.

Læs mere om MG