(+45) 64 41 22 72 mail@middelfart-gym.dk

Miljøudvalget

Ansvar i en usikker tid

I vores moderne samfund fylder begreber som ’klima’, ’miljø’ og ’bæredygtighed’ rigtig meget i de fleste menneskers bevidsthed, og langt de fleste virksomheder, skoler, organisationer o.l. gør sig umage for at tydeliggøre en ’grøn profil’. Og ofte kan det være svært at gennemskue, om der ligger tomme ord eller konkret handling bag de flotte formuleringer.

På MG er det en helt afgørende kerneværdi, ikke blot at have disse begreber skrevet ned på et papir om skolens strategi, men at eleverne tilegner sig de nødvendige kompetencer til at kunne forholde sig både aktivt og kritisk, når de støder på svære spørgsmål og dilemmaer, som vedrører klodens tilstand. Som elev på MG vil man ikke være i tvivl om, at det har høj prioritet for vores skole, og elevinddragelse spiller en vigtig rolle for at sikre dette.

Miljøudvalget spiller en centrale rolle for at realisere de mange gode intentioner i denne kontekst. Udvalget består af 3 lærere, rektor, servicechef og mindst 5 elever. Udvalget arbejder med at omsætte ideer til virkelighed og at understøtte initiativer på området.

Som borger i Middelfart Kommune vil man næppe have kunnet undgå at bemærke det årlige Klimafolkemøde hvor en lang række virksomheder, foreninger, NGO’er, politikere, kunstnere osv. mødes for at sætte klima og bæredygtighed på dagsordenen. Middelfart Gymnasium & HF har spillet en stor rolle for at virkeliggøre denne årlige begivenhed, og Miljøudvalget har være med fra starten og har været helt afgørende for, at Klimafolkemødet har vokset fra at være en lokal begivenhed til nu at være en landsdækkende event – senest med over 34.000 deltagere.

Miljøudvalget arbejder også med mere lokale tiltag. Fx har MG fået affaldssortering på hele skolen, og desuden står Miljøudvalget for at afholde en årlig ’Miljødag’, hvor alle skolens elever arbejder med et aktuelt emne i denne sammenhæng.

Klimafolkemødet 2023

Miljøudvalget er et meget aktivt udvalg

Af Frigg Kramer, 2x 2024.

“Jeg synes, at Miljøudvalget er et vildt fedt fællesskab, fordi man lærer andre elever at kende, som har samme interesse for at forbedre miljø og klima som en selv, og her får vi også mulighed for at samarbejde med lærere på en anden måde end i undervisningssammenhænge. Det gør også skolelivet meget sjovere, når man kender flere fra gymnasiet.

Vi får medbestemmelse i ting som affaldssortering, miljødage på skolen og det årlige Klimafolkemøde, der afholdes i Middelfart.

Til Klimafolkemødet, hvor miljøudvalget er med til at arrangere og planlægge programmet og mange andre ting, kommer der besøgende fra hele Danmark, og her har vi også vores eget ungdomstelt med underholdning og debatter.

Jeg mener, at elevdemokrati er utrolig vigtigt, fordi vi kan være med til at have en stemme i, hvordan gymnasiet skal fremstå, og hvordan det sociale miljø kan forbedres, så det bliver fedt for alle at være i. Og det er lige præcis noget, man får adgang til, når man er en del af Miljøudvalget.”

 

miljoeudvalget.mg@gmail.com

Meningsfuldt arbejde og nye venskaber

Af Julija Rackauskaite, 1a 2024.

“Det fedeste ved at være en del af Miljøudvalget er at arbejde på store projekter, som skaber en forskel. Vi har vores to årlige store projekter, som Miljøudvalget bruger det meste af året på, nemlig Klimafolkemødet og Miljødagen.

Jeg har personligt været med til at arrangere den årlige Miljødag og Klimafolkemødet. Vi arbejder dog også med nogle andre ting, som f.eks. affaldssortering. Det var et projekt, der tog 2 år at færdiggøre, og som er blevet indført i 2023. Det betyder, at vi nu har affaldssortering på hele gymnasiet.

Det allerstørste projekt i Miljøudvalget er Klimafolkemødet, som er en årlig begivenhed i Middelfart, hvor klima og bæredygtighed bliver sat øverst på dagsordenen. Vi i Miljøudvalget er med til at arrangere dette. Vi har vores eget telt til Klimafolkemødet, som hedder Prismeteltet, også kendt som Ungdomsteltet, da det er os unge, der planlægger programmet for den. Prismeteltet er med til at sætte både klima og unge på dagsordenen.

Samarbejdet i Miljøudvalget mellem lærerne og ledelsen er lidt anderledes end i de andre udvalg. Selvom det er elevstyret, har Miljøudvalget et meget tæt samarbejde med lærerne, da de ting, vi påtager os, ofte er ret komplicerede, og for at vi ikke bliver overvældet, så har vi altid hjælp fra vores fantastiske lærere Mads og Anders.

Jeg elsker at være med til at skabe noget sammen med andre. Udover det hårde arbejde er det sociale også megafedt. Jeg har fået venner fra alle årgangene og kan sagtens snakke med dem, og vi kan lave noget sammen uden for skoletiden.”

Se nogle af Miljøudvalgets video nedenfor